• (0216) 377 44 33
  • (0532) 577 06 43
  • info@tatlihayatbakimevi.com
Huzurevi whatsapp

Artrit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Artrit eklemlerde iltihaplanmaya yol açan, pek çok farklı türü bulunan bir hastalık grubudur. İltihaplanma ve ağrı eklem hareketliliğini kısıtlar. Artrit tedavi edilmediğinde eklemlerde kalıcı hasara neden olabilir.

Artrit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

    Artritin Çeşitleri

    Artrit türleri nelerdir?

    İltihaplı artrit ve dejeneratif artrit olmak üzere iki ana grupta incelenebilir. Artrit türleri içerisinde en yaygın görülenleri kireçlenme (osteoartrit) ve romatoid artrittir.

    Osteoartrit (Kireçlenme): Osteoartrit (kireçlenme) genellikle yaşın ilerlemesiyle olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Eklemlerdeki kıkırdak dokunun aşınması ve eklem yüzeyinin birbirine sürtünmesi olarak ifade edilebilir. Bu hareket kısıtlılığına ve ağrıya yol açar. Kireçlenme diz, kalça, el ve omurgada görülebilir. Kireçlenme nedeniyle eklemlerde sertlik, şişlik oluşabilir.

    Romatoid Artrit:  Otoimmün bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi doğru şekilde çalışmadığında sağlıklı eklemlerde iltihap oluşturmasına sebebiyet verir. Eller, bilekler ve dizlerde başlayan hastalık tüm vücut eklemlerine yayılabilir. Eklemdeki iltihaplar ağrı, ısı artışı, eklem sertliği gibi belirtilere yol açabilir. Erken teşhis ve tedavinin eklemde deformasyon oluşumuna engel olması bakımından önemi büyüktür.

    Artritin Belirtileri

    Artritin belirtileri her hastada farklı şekillerde ortaya çıkabilir ancak genel olarak eklem ağrısı, eklemlerde şişlik, kızarıklık ve sıcaklık hissi artritin belirtisidir.

    Eklem ağrısı: En sık karşılaşılan semptomlardan birisi eklem ağrılarıdır. Artritli eklemde hareket esnasında ağrı artar. Eklem hareket ettirilmediğinde ağrı azalır.

    Eklem şişliği: İltihaplanma eklemlerde şişliğe neden olabilir. Bu eklem dokusunun çevresinde sıvı birikmesi olduğunu gösterir.

    Hareket kısıtlılığı: Eklemlerdeki ağrı, şişlik ve sertlik hareket kısıtlığına neden olabilir. Özellikle sabahları gece boyu hareketsiz kalan eklemleri hareket ettirmek çok daha güç olur.

    Kızarıklık ve sıcaklık: Eklemlerdeki iltihap bölgenin kızarmasına ve ısısında artışa sebebiyet verebilir.

    Artrit tedavisi nasıl yapılır?

    Artrit tedavisi hastalığın türü şiddeti ve bireyin genel sağlık durumuna dikkat edilerek gerçekleştirilir. Osteoartrit ile romatoid arteriti tedavileri birbirlerinden farklı şekilde yapılır.

    Artrit tedavisi ilaçlar, fizik tedavi, cerrahi müdahaleler ile gerçekleştirilir.

    Artrit tedavisinde ilaçlar: Artrit tedavisi için iltihap giderici, ağrı kesici ilaçlar kullanılır.

    Artrit tedavisinde fizik tedavi: Eklem sağlığını korumak için kaslar güçlendirilmeli, ekleme binen yük azaltılmalıdır. Fizik tedavi yöntemleri, uygulanan egzersizler ile kas dokuları güçlendirilir. Ekleme binen yük azaltılır, hareketlilik artırılır.

    Cerrahi müdahale ile artrit tedavisi: İlaçların ve fizik tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi müdahale yapılabilir. Ekleme protez yerleştirilebilir. Eklemdeki hasarlı doku temizlenebilir. Bu hastanın yaşam kalitesini artırır.

    Artrit hastası birey ne yapmalı?

    Artritli bireyler yaşam tarzlarında bir takım değişiklikler yaparak hastalığın etkilerini azaltabilir. Bunların başında düzenli egzersiz ve ideal kiloda olma yer alır. Egzersiz yapılarak kas dokuları güçlendirilir, ekleme binen yük hafifletilir. Hastanın ideal kiloda olması sağlanarak eklemlere aşırı yük binmesi önlenmiş olur. Sağlıklı beslenme, sigara ve alkolden uzak durmada eklemdeki iltihaplanmaların önüne geçmede etkilidir.

    Osteoartrit kireçlenme neden olur?

    Eklem kıkırdağının aşınması, eklem yüzeyinin birbirine sürtünmesi osteoartrit olarak tanımlanır. Kireçlenme genellikle yaşlanma, eklemlerin aşırı kullanımı, yaralanma gibi nedenlerle ortaya çıkar.

    Artritli birey doğru egzersizlerle kaslarını güçlendirmeli, ideal kiloda olmalı, sağlıklı beslenmeli ve doktorunun reçete ettiği ilaçları düzenli kullanmalıdır. Hastalık uygun davranışlar ve tedavilerle kontrol altına alınabilir.