Alzheimer genetik, yaşam faaliyetleri, çevresel faktörler gibi pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Bulmaca çözmek zihinsel faaliyetleri arttırır.
“Bulmaca çözmek alzheimer hastalığına iyi gelir mi?” Sorusu pek çok araştırmanın ve tartışmanın konusu olmuştur.
Bulmaca çözmenin alzheimer hastalığını önlemek ya da tedavi etmek gibi bir etkisi olup olmadığına dair net araştırma sonucu bulunmamaktadır. Fakat bazı araştırmalar, uzman görüşleri bulmaca çözmek gibi zihinsel aktivitelerin bilişsel fonksiyonları da koruduğunu ve alzheimerı geciktirmede faydalı olabileceğini öne sürmektedir.
Bulmaca çözmek zihnin aktif kalmasını sağlar. Beynin aktif şekilde kullanılması sinirlerin işleyişini olumlu yönde destekleyebilir, sinirsel bağlantıları güçlendirebilir. Bilişsel fonksiyonların korunmasına destek olabilir. Özellikle mantık muhakeme bulmacaları kelime bulmacaları, bireyi düşünmeye zihinsel çaba sarf etmeye zorladığı için beyin faaliyetlerini korumada etkili olabilir.
“Bulmaca çözmek alzheimer hastalığını önler ya da bu hastalığı tedavi eder.” Gibi bir söylemde bulunmak ise yanlıştır. Zira bu hastalık nörodejeneratif bir hastalık olduğu için sadece bir etkenle bağlı değildir.
Alzheimer hastalığının oluşmasında genetik faktörler, bireyin yaşam tarzı, çevresel faktörler etkilidir. Sadece zihinsel aktivitenin azlığı alzheimer'a neden olmaz. Bu sebeple zihinsel faaliyetleri arttırmak da tek başına bu hastalığın tedavisi olamaz.
Bilişsel aktivitelerin yaşlanma sürecinde bilişsel sağlığı korumada önemli olduğu bilinmektedir ancak bulmaca çözmenin, alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkisinin olup olmadığını belirlemek için daha fazla bilimsel araştırma yapılmalıdır.
Zihinsel faaliyetleri aktif tutmak adına bulmaca çözmek faydalıdır. Bu nedenle alzheimer tedavisinde doğrudan tedavi edici olmasa da destekleyici olabilir ancak yalnız bulmaca çözmek alzheimer riskini ortadan kaldırmaz.
Bulmaca çözmek, mantık muhakeme soruları çözmek, sudoku çözmek, satranç oynamak, kelime oyunları oynamak, çengel bulmaca çözmek unutkanlığa ve alzheimer'a iyi gelebilir. Bu tür etkinlikler yaparken zihin faaliyetlerini zorlayacak oyunları tercih etmek daha faydalı olabilir.
Bulmaca çözerken birey genellikle daha önceden edindiği bilgileri tekrarlar. Bu hafızayı güçlü tutmak adına faydalı olsa da zihinsel anlamda zorlayıcı etkiye sahip değildir. Bu nedenle sudoku gibi odaklanma gerektiren oyunları oynamak bilişsel faaliyetleri daha aktif çalıştırabilir.
Bulmaca, bilmece, mantık, muhakeme problemlerinin tümü beynin farklı bölümlerinin aktifleşmesini eleştirel ve analitik düşünme becerilerini geliştirir.
Beğeni geliştirmek için şunlara dikkat edilmelidir: Sağlıklı beslenmek, düzenli spor yapmak, ekran süresini kısaltmak, yeni beceriler edinmek için sürekli yeni bir şeyler öğrenmek, enstrüman çalmak, kitap okumak...