İlerleyen yaşlarda sosyalleşme, bakım hizmetleri alma, doktor takibinde olma isteğiyle bireyler huzurevinde kalmaya karar verir.
Yaşlı yakını ya da yaşlının kendisinin kararıyla huzurevi ve bakımevinde kalma isteği olanlar bazı çekincelere sahip olabilir. Bu çekinceleri gidermek için başvurmak istedikleri huzurevine gidip ön görüşme yapmaları huzurevinin ortamını görmeleri faydalıdır.
Sosyal güvenlik kurumundan emekli olmuş, huzurevi bakımevinde kalmak isteyen, 60 yaş üzerinde bireyler bazı şartlara dikkat edilerek huzurevine kabul edilirler.
Huzurevleri ile huzurevi yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezleri yönetmeliğine göre huzurevinde kalmak isteyen dinç yaşlıların şu özelliklere sahip olması gerekir:
Özel huzurevi bakımevlerinde yatalak hasta bakımı, palyatif hasta bakımı gibi hizmetler de mevcuttur. Hizmetlerin detaylarını görüşmek için huzurevi ile iletişime geçmek daha sağlıklı sonuçlar almanızı sağlar.
Huzurevleri 60 yaşının üzerinde bireylerin korunması, bakım hizmetlerinin yapılması amacıyla kurulmuş yatılı hizmetler sunan kurumlardır.
60 yaşını doldurmuş bireyler burada akranları ile iletişim halinde olur, kolayca sosyalleşebilir. Bakım hizmetlerinin sağlanması ile sağlıklı yaş almaya devam eder.
Hemşire hizmeti, doktor hizmeti, diyetisyen hizmeti, psikolog hizmeti sunan İstanbul Özel Tatlı Hayat Huzurevi'nde konuklar 7/24 bakım ve takip hizmetlerini alabilirler.
Huzurevine gitmek isteyen birey bir takım şartlara sahip olmalıdır: 60 yaşın üzerinde olmak, alkol ve uyuşturucu gibi maddelere bağımlı olmamak, bulaşıcı hastalığı olmamak... Bu hususlarda uygun şartlara sahip ve huzurevinin talep ettiği belgeleri tamamlayan her birey huzurevinde yaşayabilir.
Huzurevinde kalan birey kurumu bilgilendirmek ve geceyi başka bir yerde geçirmemek şartıyla dışarı çıkabilir.
Kimsesiz yatalak hastanın bakımı yatılı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde yapılabilir. Bunun için aile çalışma ve sosyal hizmetler il müdürlüklerine başvuru yapılmalıdır.
Özel huzurevlerinde kuruma kabul edilmek şartı 55 yaş ve üzeri olmaktır. 55 yaşın altındaki kişilerin özel huzurevine kabulü için sosyal inceleme raporu, sorumlu müdüre teklif, il müdürü onayı gerekir.
Telefon günümüzün zaruri ihtiyaçlarındandır. Huzurevinde kalan birey mobil telefon kullanırken cihazı düşürme işlem yapmakta güçlük yaşama gibi sorunlar ile karşı karşıya kalabilir. Bu durumlarda da bakım hizmeti verenlerden destek alabilir. Yaşlı yakınları dokunmatik telefonlardan ziyade tuşlu telefonlar alarak yaşlının daha kolay iletişime geçmesine destek olabilir.
Tuşlu telefonlarda açma kapama tuşlarının renk farklılığını dikkat edilmelidir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte bireyde görme ve işitme kaybı olur. Renk farklılığı sayesinde yaşlı, telefon açma kapama işlemi daha kolay yapabilir. Aynı şekilde cihazın ses düzeyinin yüksek olması da yaşlının daha rahat duymasını sağlayacaktır.
Yaşlı yakınına ulaşmak isteyen bireyler huzurevinin kurum telefonundan da ulaşabilirler.
Huzurevinde sigara içilebilir mi? Huzuurevinde kapalı alanlarda sigara içmek yasaktır. Binalarda önceden belirlenmiş alanlarda sigara içilmesine müsaade edilir.