Yaşlılıkta kalbe en iyi gelen besinler
Sağlıklı yaş alabilmek için sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Gençlikte bazı beslenme tipleri vücut tarafından belli bir süre tolere edilebilir.
İlerleyen yaş ile birlikte yorulan beden sadece bir öğün gereğinden fazla beslenmeye ya da yanlış beslenmeye bile farklı tepkiler verebilir. Bu nedenle size ve kalbinize en iyi gelecek besinleri, doğru oranlarda tüketmenizi tavsiye ederiz.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki herhangi bir hastalığınız veya düzenli kullandığınız bir ilacınız varsa günlük beslenme düzeniniz için mutlaka doktorunuza danışmalı onun önerdiği şekilde beslenmelisiniz. İşte kalbe iyi gelen besinler:
Kalbe iyi gelen 10 besin
- Sarımsak,
- Domates,
- Kuru baklagil,
- Balık,
- Çiğ fındık, badem ceviz,
- Zeytinyağı,
- Elma,
- Ispanak, Brokoli
- Yulafı
- Yeşil çay.
Hangi yiyecekleri yemek kalbe ne iyi gelir?
Kalbe iyi gelen 10 besin
- Sarımsak tüketimi kalp sağlığının korunmasında faydalıdır. Beslenme düzeni içerisinde her gün bir diş sarımsağın bulunması iyi olacaktır.
Sarımsak içeriğindeki kuversetin ile damar tıkanıklıklarının önlenmesinde, kötü kolesterolün düşürülmesinde etkilidir.
- Çiğ olsun, pişmiş olsun fark etmez mevsiminde bol bol domates tüketin. Mevsimi dışında ise daha önceden dondurarak ya da konserve olarak hazırladığınız domateslerle yemekler yapın, tüketin.
Domates de tıpkı sarımsak gibi içeriğinde yüksek antioksidan barındırır. Zeytinyağı ile tatlandırıldığında kalp sağlığı için faydası taçlanır.
Bol yeşillikli, domatesli, zeytinyağlı bir salata öğünlerinizde size eşlik edebilir, bu salata kalbinize ve kendinize iyi bakmanıza destek olur.
- Bitkisel protein kaynağı olan kuru baklagiller LDL (kötü kolesterol) değerinin düşürülmesine destek olur. B6 vitamininin eksik olması kalp damar sağlığı için zararlıdır. Nohut mercimek kuru fasulye gibi baklagiller B6 vitamini bakımından zengindir. Haftada 2 öğününüzü lezzetli bu yiyeceklere ayırarak kalp sağlığınıza iyi gelecek B6 vitamininizi alabilirsiniz.
- Haftada 2-3 kez omega -3 kaynağı olan balık tüketimi, iyi kolesterolün artmasına destek olur. Kalp ritminin düzenlenmesine de olumlu katkılarda bulunur. Balık tüketimi kanda pıhtılaşma ihtimalini azaltırken, trigliserid seviyesinin de düşmesine yardımcı olur.
- İçeriğinde bulunan omega 3 ve E vitamini sayesinde kandaki kötü kolesterolü düşüren, iyi kolesterolü arttıran ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişleri bir, avuç miktarını aşmayacak şekilde, her gün tüketmek yaşlılıkta kalp sağlığına iyi gelir. Kahvelerinize şekerli hazır atıştırmalıklar yerine; ceviz, çiğ, badem, fındığın eşlik etmesine izin verin.
- Soğuk sıkım zeytinyağları tekli ve çoklu doymamış yağlar grubuna girer. Zeytinyağı anti inflamatuar yapısıyla kalp damar sağlığını korur. Yemeklerinizi zeytinyağı ile pişirmek, salatalarınızı zeytinyağı ile de lezzetlendirmek yemek zevkinizi arttıracağı gibi kalp sağlığınızı da koruyacaktır.
- İçeriğindeki pektin sayesinde kötü kolesterolü düşürmede etkili olan elmayı günlük beslenme rutininize eklemeye ne dersiniz? Günde birkaç porsiyon meyve tüketimi, vitamin alarak sağlıklı kalmanıza destek olur. Her gün 1 adet orta boy elma tüketimi kalp sağlığınıza iyi gelir.
- Kalp kasının düzenli çalışmasında potasyumun etkisi vardır. Kan basıncının kontrol altına alınması ve kolesterolün düşürülmesinde yeşil yapraklı gıdaların tüketilmesinin faydası görülür. Beslenme düzeninize ıspanak, semizotu, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler eklemek kalp sağlığınıza iyi gelir. Bu yeşil yapraklı sebzeleri salata ya da yemek olarak haftada 2-3 kez tüketmeniz faydalıdır.
- Beslenme düzeninize yulaf ekleyin ve yulafta yüksek oranda bulunan beta glukanın kolesterol ve kalp sağlığı üzerindeki yararlarından mahrum kalmayın.
- Kalp sağlığınızı korumak için günde 1-2 fincan yeşil çay tükettirebilirsiniz. Yeşil çay içeriğindeki polifenolik bileşiklerle pıhtı oluşumunu, kan basıncındaki değişiklikleri önlemenize yardımcı olabilir. Aynı zamanda yeşil çayın kötü kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir.
Kalbe ne iyi gelir?
Hayatın her döneminde beslenmeye, egzersize stres yönetimine mutlaka özen gösterilmelidir.
Yaşa ve genel vücut sağlığına dikkat ederek haftada en az 3 kez 30-40 dakika kadar egzersiz yapmak, sevilen sportif faaliyetlerde bulunmak bireyin kalp sağlığına destek olmanın yanı sıra yaşam enerjisini arttırır.
Stres yönetimini her yaştan her birey bilmelidir. İçinde bulunan durumun stresi ile çevremizdeki insanlar kırılmamalı, yaşadığımız anın güzellikleri kaçırılmamalı, gelecek günler daha sorunlu hale getirilmemelidir. Ayrıca geçmişin yükleri ile dönüp duran zihinsel karmaşadan kurtulmak için gerekirse psikolojik destek alınmalıdır. Ruh sağlığının beden sağlığını doğrudan etkilediği aşikardır.
Tüm vücudumuz yediğimiz içtiğimiz besinlerin kaliteli, sağlıklı oluşundan olumlu etkilenir. Organlarımız gereğince çalışmak için protein, karbonhidrat, vitamin ve minarelleri yeterince almalıdır. Sağlıklı beslenmek tüm vücudumuzun güçlü kalmasını sağlar.
Yaşlıkta beslenme düzenine ve içeriğine daha özen gösterilmeli, kronik hastalıklar varsa ona uygun bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Bunun için gerekirse diyetisyenlerden destek alınabilir.
Yukarıda sayılanlar kalbe iyi gelir. Bu noktalarda gösterilen hassasiyet sayesinde birey sağlıkla yaş alabilir.