Palyatif bakım gerektiren başlıca hastalar şu şekilde sıralanabilir:
Yatalak, kendi başına beslenemeyen, tuvalet ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan, idrarını tutamayan, yatak yaraları olan hastalar palyatif bakımda öncelikli hastalar arasında yer alır.
Palyatif bakım, tüm hayatı boyunca önemli hastalıklarla yaşayan bireyin ve yakınlarının bu durumla, hastalıklarıyla baş etmelerini kolaylaştırmayı hedefleyerek sunulan tıbbi bakımdır. Palyatif bakımın sistemli olarak gerçekleştirildiği hastane birimleri ise palyatif bakım servisidir.
Palyatif bakımda amaç: hastanın yaşamını tehdit eden rahatsızlıklara ait semptomları ve yaşadığı stresi minimuma indirmektir.
Palyatif bakım; hastanede, özel sağlık kuruluşların ya da bakımevlerinde, gerekli hasta bakım araçları mevcutsa evde de uygulanabilir.
Palyatif bakım ihtiyacı bulunan ve bir kurum bakımından yararlanmak isteyen hastaların ilgili mevzuatta belirlenen kriterleri yerine getirirlerse bu ihtiyaç ivedilikle karşılanır.
Hastalığın erken dönemlerinde alınan palyatif bakım ile hastanın ve hasta yakınlarının yaşam kalitesi artar. Ömür süresi için bir şey söylemek mümkün değildir.
Palyatif bakım hastalarına uygulanan bakım hizmeti, normal tedavi sürecine ek olarak hastanın ve ailesinin yaşam konforunu arttıran bir bakımdır. Bu nedenle hastanın iyileşmesi ile palyatif bakım alması arasında bir ilişki yoktur.
Hastanın bakımının profesyonelce yapılması, hastalık süresince hastanın ile hasta yakınlarının daha konforlu olması, depresyon ve anksiyete yaşanmaması için hastalığın tedavisine ek olarak sunulan bakım hizmetine palyatif bakım denir.
Palyatif bakım; kronik hastalıkları olan ve ömrü boyunca tamamen iyileşemeyecek olan hastaların yaşam kalitesini artıran bir bakım hizmetidir.
Palyatif bakımın amacı kronik hastalıklar nedeniyle tam olarak iyileşemeyen, yaşamının son zamanlarındaki hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Palyatif bakım diğer adıyla destekleyici bakım hastanın acılarını hafifletip hastalıklarının güçleştirdiği yaşamını kolaylaştırmayı hedefler.
Palyatif bakım hastanın sosyal, duygusal ve bedensel anlamda desteklenmesini sağlayan bir bakım hizmeti olduğundan pek çok farklı branşta profesyonel bireyin birleşmesiyle oluşan bir ekip tarafından yapılır.
Palyatif bakım ekibinde palyatif bakım uzmanı doktor, çeşitli branşlarda uzmanlaşmış hemşireler (yara bakım hemşiresi, nütrisyon hemşiresi…), hasta bakım personeli, fizyoterapist, diyetisyen psikiyatrist yer alır. Palyatif bakım ekibinde bulunacak kişiler hastalığın derecesi ve hastanın bakım ihtiyaçlarına göre belirlenir.
Palyatif bakım hasta ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini arttırmak amacıyla fiziksel, psikolojik, sosyal destekler içeren hasta bakım hizmetidir.
Hastaların yaşam süresince hasta ve yakınlarının yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen palyatif bakımın gün geçtikçe önemi artmaktadır. Palyatif bakım hizmetleri bütüncül yaklaşım ile hizmet sunar.
Palyatif bakım planı her hasta için sağlık ekibi tarafından özel olarak hazırlanır. Hastanın ihtiyaçlarına, yaşadığı semptomlara uygun bakım yapılır. Yapılan palyatif bakım ile hastanın ve hasta yakınlarının refahı, yaşam kalitesi artırılmış olur. Hastanın yaşam kalitesinin artırılması için ilaç tedavisinin yanı sıra nefes teknikleri, hobiler, rehabilitasyon uygulamaları ve psikolojik terapiler de uygulanır.