Göz sağlığını korumak için yaşlılığa bağlı göz kusurlarının erken teşhis edilmesinde düzenli göz doktoru muayenesi önemlidir. Sağlıklı beslenmeye, el ve göz hijyenine özen gösterilmelidir...
Yaşlılık bireyin bedenen pek çok fizyolojik değişim yaşadığı, bu değişimlere bağlı olarak genellikle yaşam kalitesinin düştüğü bir dönemdir.
Yaşlılıkta göz sağlığını korumak, görme sorunlarını erken teşhis etmek ve tedavi ederek en aza indirmek yaşlının bağımsız hareket etmesini sağlar. Başkalarına bağımlı yaşamak zorunda kalmayan, kendi işini kendisi görebilen yaşlı birey genellikle hayattan kopmaz, agresifleşmez, alzehimerdan daha kolay korunur, depresyona girmez.
Sağlıklı yaşlanma için bireyin hem sağlıklı beslenmesi hem hareketli bir yaşam sürmesi hem doktor muayenelerini aksatmaması çok önemlidir.
Yaşlılıkta göz sağlığını korumak için düzenli doktor muayenesi ilk adımlardan biridir. Yılda iki kez yapılan göz muayenesinde yaşlının göz basıncı ölçülür, retina taraması yapılır, genel göz sağlığı değerlendirilir. Bu sırada herhangi bir sorun tespit edildiğinde hastalık erken teşhis edildiğinden tedavi edilebilir ya da hastalığın ilerlemesi önlenebilir bir başka ihtimalle de hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir.
40 yaşından itibaren göz merceğinin esnekliğini kaybetmesi ile yakını görme sorunları yaşanmaya başlanır. İlerleyen yaş bu sorunun artmasına neden olur. Yaşlının göz derecesine uygun gözlük kullanması yakını görme kusurunun neden olacağı sorunları ortadan kaldırır. Yine düzenli doktor muayenesi sırasında göz derecesinde değişiklik olup olmadığı tespit edilir ve gerek görüldüğü takdirde gözlük camları yeni göz derecesine uygun olarak değiştirilmelidir.
Tüm vücut sağlığı ve göz sağlığı için sağlıklı beslenme şarttır.
Güneşin ultraviyole ışınlarına uzun süre maruz kalmak cilt hastalıklarına neden olduğu gibi kar körlüğüne, sarı nokta hastalığının gelişimine neden olarak kalıcı körlüğe ya da katarakta sebebiyet verebilir. Güneş ışınlarının en yoğun olduğu saat aralığında (10.00 16.00) dışarı çıkılmamalı, dışarı çıkılması gerekiyorsa UV korumalı güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
Göz hijyeninin sağlanması için eller yıkanmadan gözlere dokunulmamalı, ortak makyaj malzemesi, havlu kullanılmamalıdır.
Göz sağlığını korumak için uzun süre mavi ışık yayan ekranlara yakın mesafeden bakılmamalıdır. Televizyon bilgisayar telefon... ekranlarına uzun süre bakılacaksa mutlaka arada gözler dinlendirilmelidir.
Göz sağlığı için gözlerin yorulmaması, göz egzersizi yapılması ve düzenli aralıklarla gözlerin dinlendirilmesi önemlidir. Uzun süre ekran başında kalan bireyler için 20-20-20 kuralı uygulanmalıdır. Bu kural özetle 20 dakikada bir 20 saniye boyunca yaklaşık 20 fit yani 6 metre uzaklıktaki bir noktaya bakmaktır. Bu sayede gözler dinlenir. Göz egzersizlerinin de yapılması göz kaslarını güçlendirir ve göz sağlığını destekler.
Göz sağlığını desteklemek için göz üzerinde doğrudan etkisi olan besinleri yeterince tüketmek önemlidir. Omega 3 yağ asitleri, lutein, zeaksantin, çinko, A vitamini, C vitamini, E vitamini gibi besinler göz sağlığını korur. Düzenli şekilde tüketilen göz sağlığına destek olan gıdalar yaşlılığa bağlı göz hastalıkları ve sorunlarını azaltabilir.
Göz sağlığına iyi gelen besinler:
Yeşil yapraklı sebzeler( lahana, marul, ıspanak, maydanoz…) ,
Yağlı balıklar (somon, ton balığı, sardalya…)
Meyveler (Kivi,portakal,çilek…)
Kuruyemişler…
Kümes hayvanları,
Fasulye bezelye brokoli...
Tüm vücut sağlığı için gerekli olan egzersiz göz sağlığı için de gereklidir.
Göz egzersizi yapmak için 20 20 20 kuralı uygulanabilir. 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca, yaklaşık 20 fit yani 6 metre kadar uzaklığa bakılmalıdır. Bu egzersizi düzenli şekilde yapmak göz sağlığını, göz kaslarını korumaya yardımcı olur.