Alzheimer Hastalığı, genellikle 65 yaş ve üzeri kişilerde görülen, başta unutkanlık ve buna bağlı günlük yaşam aktivitelerinin etkilenmesi ve ilerleyen dönemde davranış bozuklukları ile seyreden önemli bir beyin hastalığıdır.
Alzheimer Hastalığı, genellikle 65 yaş ve üzeri kişilerde görülen, başta unutkanlık ve buna bağlı günlük yaşam aktivitelerinin etkilenmesi ve ilerleyen dönemde davranış bozuklukları ile seyreden önemli bir beyin hastalığıdır.
Demans hafıza, öğrenme, dil fonksiyonları, algılama, karar verme, plan yapma gibi bilişsel fonksiyonların bozulması ile kişinin günlük yaşamdaki aktivitelerini etkileyen, ölümle sonuçlanabilen merkezi sinir sistemi hastalığıdır.
Parkinson hastalığı genelde 50 yaş üzerin hastalarda ortaya çıkan yavaş ilerleyen nörolojik bir hastalıktır. Hastada günlük işlerini yapmakta zorlandığı, hareketlerde yavaşlama, titreme, yürümede güçlük çekme, alçak ses tonuyla konuşma, denge bozukluğu görülebilir.
Yaşlı hastalarda düşme, önemli sonuçlar doğurabilen bir sorundur. Düşme sonucunda yaşlıda kırıklar, kafa travmaları, yumuşak doku travmaları görülebilmektedir.
Yaşlanma, önüne geçilmesi mümkün olmayan biyolojik, kronolojik ve sosyal yönleri olan bir süreçtir. Yaşlanma ile ilgili bazı tanım ve yorumlamalar; Aristo yaşlanmayı, “ İyileşmesi mümkün olmayan bir hastalık” olarak tanımlamıştır.
Yaşlılık döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması; sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, yaşam süresinin ve kalitesinin arttırılmasında önem taşımaktadır. Yaşlılıkta sağlıklı beslenmede, aşağıdaki önerilere dikkat edilmelidir.
Parkinson hastalarının sindirim sistemi sorunları yaşamaması için özel diyetle beslenmeleri gerektiğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek İnce Günal, tedavi sürecindeki en önemli sindirim sistemi sorunlarından birinin kabızlık olduğunu belirtti.
Erken evrede görülen depresyonun nedeni, genellikle kişinin zihinsel işlevlerini yitirmeye başladığını fark etmesi ve bunu kendine yakıştıramamasıdır. Kişi sosyal çevreden uzaklaşmaya başlar ve konuşmalara eşlik etme süresi azalmıştır.
En belirgin özelliği unutkanlık olan bu hastalıkta erken tanı ve teşhis oldukça önem taşıyor.Böylece hastalığın seyri yavaşlatılarak, semptomlar azaltılabiliyor. Ancak her unutkanlığın Alzheimer hastaligi ile karıştırılmaması gerekiyor.